Vizsgálataink

Látása nálunk biztonságban van

Minden vásárlónknak személyre szabott szemüveg és kontaktlencse tanácsadást nyújtunk, ami szorosan követi napjaink technológiai fejlődését és a divat trendeket is. Mindezek mellett garanciáink biztosítják, hogy vásárlása után semmire se legyen gondja.

A köznyelvben gyakran összekeverednek a fogalmak, ezért fontos, hogy tisztán lássunk ebben a kérdésben.

Látásellenőrzés

Ahogy a nevében is benne van, csupán egy ellenőrzés, tehát nem vizsgálat, és csak arra ad választ, hogy a páciens látása megfelelő-e, illetve a régi szemüvegével jól lát-e még. A látásellenőrzést az optika bármelyik dolgozója elvégezheti akár az eladótérben is egy vízustábla (más néven látásélesség ellenőrző tábla) segítségével.

Látásvizsgálat

Ezt diplomás optometrista vagy szemész szakorvos végezheti, ami tartalmazza a megfelelő látáskorrekcióra vonatkozó pontos dioptria adatokat. Egy ilyen komplex vizsgálat alapján már személyre szabottan szemüveg is készíthető. A látásvizsgálat során a szemfeneket és a szem törőközegeit is ellenőrizzük.

Panasz nélkül is érdemes legalább 2 évente részt venni látásvizsgálaton, így garantált, hogy mind látáskomfort, mind látásélesség szempontjából a megfelelő szemüveget viseljük.

Üzletünkben szemész szakorvos és diplomás optometrista végez teljes körű vizsgálatot. A vizsgálatok computerrel és a hagyományos próbakerettel történő korrigálással történik. Vizsgálat során felmerülő elváltozásokkal (szürkehályog, glaucoma, egyéb elváltozások) a megfelelő szakrendelésre irányítjuk. Fontos felhívni a figyelmet,hogy egy egyszerű szemvizsgálattal sok más szembetegség is felismerhető, amelyek időben felismerve és kezelve nem okoznak nagyobb mértékű látásproblémákat a későbbiekben.

Végzünk kontaktlencse vizsgálatot is.

A vizsgálat szakaszai:

  1. szem réslámpás vizsgálata, könnytermelés vizsgálat, bázisgörbület mérése
  2. korrekció meghatározása
  3. megfelelő próbalencse illesztése
  4. fél órás stabilizálódási idő
  5. lencse illeszkedésének vizsgálata, a szükséges korrekciók elvégzése, lencse eltávolítása
  6. betanítás: itt megtanulja a viselő önállóen felhelyezni és eltávolítani a lencsét, elmagyarázzuk a lencse tisztításának, tárolásának feltételeit, megkapja a lencse egészséges viseléséhez szükséges tanácsokat
  7. kontrollvizsgálat 2 hét múlva

Orvosi vizsgálatok időpontja:

Dr. Kiss Edit Ildikó kedd és csütörtök 15:30-18:00 előzetes bejelentkezésre. Részletek ide kattintva

Látásvizsgálat és fejfájás szűrés: Béniám Brigitta diplomás optometrista - online időpontfoglalással vagy telefonos bejelentkezéssel

Vállalati szűrések:

Vállaljuk céges vizsgálatok elvégzését, és a szükséges védőszemüvegek, vagy monitorvédő szemüvegek elkészítését.

Általános szemészet:

A végtelenből érkező párhuzamos fénysugarak normál esetben a retina síkján egyesülnek képponttá. Ilyenkor nincs szükség szemüveg viselésre. Ha ez nem így történik,akkor különböző fénytörési hibákról beszélhetünk.

Myopia

A végtelenből érkező párhuzamos fénysugarak a retina síkja előtt egyesülnek. Korrekciója konkáv (-) lencsével történik.

Hypermetropia

A végtelenből érkező párhuzamos fénysugarak a retina síkja mögött egyesülnek képpé. Korrekciója konvex (+) lencsével történik.

Astigmia

Ha a szem törőközegeinek együttes optikai hatása a különböző meridiánokban eltérő, akár a szaruhártya, akár a szemlencs, vagy mindkettő együttes aszférikus hibája következtében, akkor asztigmatizmusról beszélünk. Ebben az esetben az optikai tengelyen 2 fókusz is található. Korrekciója plán cylinder vagy tórikus lencsével történik.

Presbyopia

Negyven éves kor felett a szemlencse kezdi elveszteni rugalmasságát, alkalmazkodó képessége csökken. Ilyenkor a hiányzó dioptriákat olvasó szemüveg segítségével kell pótolni.

Fiatalkori látásproblémák:

Kisgyermekeknél különösen kell figyelni a megfelelő látáskorrekcióra. Abban az esetben, ha gyengébb látásélességű az egyik szem, és nincs korrigálva, akkor kezdenek el a kisgyerekek kancsalítani, illetve ha szemizmaik nincsennek egyensúlyban. Fontos felismerni korán a problémát, és kezelni (szemüveg, féloldali takarás ), mert ha ez nem történik meg, akkor autómatikusan a jobb látásélességű szemét fogja használni, és a másik szem tompalátóvá válik, amiből sajnos később nagyon nehezen lehet kivezetni. Tehát ha ilyen probléma áll fenn, akkor fel kell keresni a megfelelő szemész szakorvost

Fiataloknál gyakran előfordul, hogy a próbatáblát végigolvastatva nincs problémájuk. Viszont napközben gyorsan elfárad a szemük, olvasási problémáik vannak 15-20 éves korukban, hirtelen távolságokhoz nehezen alkalmazkodnak. Ebben az esetben biztosan korrekcióra szorulnak, tehát szükséges egy vizsgálatot elvégezni, ahol megállapításra kerül a fénytörési (hypermetropia ) hiba.

40 év feletti vizsgálatok:

40 éves kor után a szemlencse alkalmazkodó képességének hiánya miatt mindenkinek szüksége lesz előbb vagy utóbb olvasó szemüvegre. Fontos, hogy ne kész olvasószemüveget vásároljunk, mert nem biztos,hogy mindkét oldalon egyforma korrekcióra van szükségünk, illetve a kész szemüvegek nem a saját pupilla távolságunkra vannak elkészítve, így azok nem megfelelőek. -Magas vérnyomás és cukorbetegség befolyásolja a látóidegfő állapotát, illetve a szemfenéken futó ereket. Ezért fontos időként szemfenékvizsgálaton részt venni, mert ilyenkor még időben feltárhatóak ezen betegségek. -Egy bizonyos kor után a szemlencse kezdi elveszíteni átlátszóságát, lassan elszürkül, és szürkehályog alakul ki. Mindaddig nem okoz komoly problémát, amíg a lencse középső részét el nem éri. Szürkehályogra utal a fénytörés ellenkező irányba való módosulása. Ezt diagnosztizálni kell, és a szükséges időben megműteni.

Napjaink egyik népbetegsége a glaucoma vagy zöldhályog. Azért veszélyes, mert lappangva alkul ki, és mire észreveszik, addigra már súlyos, visszafordíthatatlan látóideg károsodást okoz. Fontos a szemnyomás mérése, de ennek értéke még nem ad egyértelműen okot a glaucomára. Mellette szemfenék vizsgálat és látótér vizsgálat is szükséges. A három vizsgálati eredmény fogja meghatározni, hogy valóban glaucomával állunk szembe.