Közel 30 éve dolgoznak az éleslátásért

Az Edit Optika története

Hosszú évtizedek tapasztalata, két generáció alázata, tudásvágya, az újítás mindenkori igénye van abban, hogy immár 28 éve Orosháza és a kistérség meghatározó szaküzlete az Edit Optika. De hogyan kezdődött mindez? 

– Az orosházi OFOTÉRT vezetőjének lánya volt az egyik legjobb barátnőm, így sok időt töltöttünk az üzletben. Lovas Laci bácsi egyszer azt mondta nekünk, tanuljunk látszerésznek, aztán ha végeztünk, vihetjük tovább az üzletet, mert ő nyugdíjba szeretne menni. Megfogadtuk a tanácsát, elkezdtük az iskolát, 1962-ben végeztünk látszerészként, majd el is kezdtünk dolgozni a Kossuth utcai üzletben. Én 1965 júniusáig ott is voltam, ekkor férjemmel átköltöztünk Hódmezővásárhelyre, 1969-ben pedig megszületett László fiam. 1970-ben jöttünk vissza Orosházára, én újra az OFOTÉRT üzletében folytattam, immár boltvezetőként egészen 1994-ig – emlékszik vissza Polyák Pálné Szász Edit.

Polyák Pálné Szász Edit az Ofotért dolgozójaként valamikor az 1960-as évek közepén.

Saját optika - ugrás az ismeretlenbe

Miután Edit eljött az OFOTÉRT üzletéből, hetekig töprengett, mihez kezdjen. Sokan biztatták, csinálja tovább vállalkozóként, hisz ez az élete. Eleinte elzárkózott ettől, ám olyan sokan mondták neki, hogy végül komolyan elgondolkodott rajta és így Laci fiával elkezdték nézni a megfelelő helyeket.

– A Tas utcán kiadó volt egy 18 négyzetméteres garázs, ez volt az első lehetőség. 

Döntöttünk, kibéreltük és 1995. január 25-én megnyitottuk az Edit Optikát. Magam sem hittem el milyen gyorsan felfutott, rengeteg korábbi vásárló tért be az aprócska üzletbe, így már az első hetekben láttam, hogy ez kicsi lesz.

A szemvizsgálatok napján sokszor a fagyban is az utcán álltak az emberek várva a sorukra és az érdeklődés miatt az árucikkek is kevésbé fértek el. Már sok évvel korábban is mondogattam a barátoknak, kollégáknak, ha egyszer maszek leszek, a Könd utcai szolgáltatóházban szeretnék üzletet nyitni, mert közel van a kórházhoz és a szakrendelőhöz  – meséli Edit.

Költözés álmai üzletébe

A lehetőség 1996-ban jött el, miután megtudta, hogy a szolgáltatóház egy része eladóvá vált. Megkereste a tulajdonosokat, akikkel gyorsan megállapodott, így még ez év szeptemberében a Könd utcai szolgáltatóház fodrászatának egy részéből lekerekített üzletrészbe költöztették a szaküzletet. 

A Könd utcai üzlet - a kezdetekkor a szolgáltatóház egy részében volt csak az optika

Az álmai üzlete megvolt tehát, ám közben fia, Polyák László – aki már ekkor sokat segített neki – fél évre kiment Kanadába. Laci ekkor még a Mezőgépnél dolgozott, de már egyre többször megfordult a fejében, hogy édesanyja mellett lenne a helye az optikában. 1997 februárjában hazajött, nem sokkal később felmondott a gépipari cégnél és beiratkozott a látszerész iskolába. A tanulás mellett a gyakorlati időt az Edit Optikában töltötte, és mire 1999-ben végzett, beletanult az optikus munkába és az üzlet vezetésébe is. 

– A kezdetekkor nagyon kevés pénzből indultunk, de nagyon más világ volt akkor az üzleti életben, a szemüvegkereteket például ott hagyták bizományba és havonta számoltuk el a fogyást. Máshogy nem is tudtuk volna – veszi át a szót Polyák László. – Anyu sok évtizedes tapasztalata és óriási ismerettsége hozta a vevőket. 

Nagy volt a forgalom, naponta 8-10 szemüveget készítettünk. Persze más volt a rendszer is, hiszen akkor még SZTK-ra is írták fel a szemüvegeket, és mivel mi ott voltunk a szakrendelő mellett, sokan hozzánk jöttek be elsőként. 

Anyu mellett Simon Ildikó az, aki 1997 óta dolgozik velünk, ő az a kolléga, aki ebben az időszakban is készítette a szemüveget a kis műhelyben – emlékszik vissza Laci.

Bővítés és újabb vizsgálatok

A következő nagy lépést 2006-ban tették: megvásárolták a szolgáltatóház többi részét, így lehetővé vált a további fejlesztés. 2007-ben belevágtak az átalakításba és a felújításba, aminek végén kialakult a ma is ismert elrendezés: az eladótér mellett elkészült a műhely, az iroda és az orvosi vizsgáló, összesen 120 négyzetméteren. 

A Könd utcai üzletbelső a felújítás előtt. Simon Ildi (balról) már akkor is a csapat tagja volt

De nem csak az üzlet változott ebben az évben.

– Amikor elkészült a felújítás, úgy döntöttem, nyugdíjba vonulok és átadom az üzlet vezetését Laci fiamnak. Egy ideig még bejártam kiszolgálni a pultba a fiatalok közé és a könyvelésben is segítettem, de ekkor már olyan gyorsan változott a technológia, az árak, hogy nem tudtam és nem is akartam követni. Elég volt, jöjjenek a fiatalok – emlékszik vissza Edit.

Családban maradt

Innentől tehát Polyák László vezette az üzletet, aki fiatalos lendülettel folytatta azt, amit édesanyja évtizedekkel korábban elkezdett.

– A legnagyobb előrelépést az önálló vizsgáló elkészülte jelentette, kényelmesen, kulturáltan lehetett a szemvizsgálatokat végezni. Kiss Ildikó doktornő már akkor is dolgozott nálunk, de hamar kiderült, kevés, hogy kedden és csütörtökön vizsgál az orvos, szükség van egy optometristára is. Így 2006-ban felvettük Béniám Brigittát, akivel már minden nap tudjuk biztosítani a látásvizsgálatot. A forgalom szépen növekedett, ezért jött a következő lépcső, hogy tanulót is alkalmazzunk, így került hozzánk 2008-ban Csmela Márti, aki szintén most is tagja a csapatnak – fogalmaz Laci.

Családias légkör az üzletben is

Azt Edit és Laci is hangsúlyozza, mindig fontos volt számukra, hogy az alkalmazottak véleményét kikérjék, hisz ők találkoznak nap mint a vásárlókkal, ők ismerik legjobban az aktuális igényeket. Ennek is köszönhető, hogy állandó és megbízható kollektíva dolgozik az üzletben, aminek legfiatalabb tagja a 2022-ben érkezett Molnár Imola.

Az Edit-Optika kollektívája 2023-ban. Simon Ildikó, Béniám Brigitta, Csmela Márta, Polyák László, Molnár Imola, Polyák Pálné Szász Edit, Dr. Kiss Edit Ildikó, Gyurjancsik Andrea

Az Edit-Optika az a hely, ahol készletről több száz kiváló minőségű szemüvegkeret és napszemüveg közül lehet választani és széles választékú a kontaktlencse kínálat is. Emellett akár 24 óra alatt is elkészülhet egy szemüveg, otthonról, kényelmesen online is lehet időpontot foglalni a fejfájás szűrésre és a látásvizsgálatra, hetente két nap szemorvosi látásvizsgálatokra is lehet időpontot kérni rövid határidőre, kérhető gyermekkori látásgondozás illetve vállalati látásvizsgálatra is le lehet szerződni.

– Így, ennyi évtized távlatából visszanézve elégedett vagyok, hogy miből mi lett. Amikor bejövök az üzletbe, néha elfog a vágy, hogy újra beálljak a pult mögé, de örömmel tölt el, hogy a fiam és a kollégák milyen elhivatottsággal viszik azt az üzletet, amit én fiatal asszonyként megálmodtam annak idején. Nem is kellhet ennél több – zárja egy könnycseppet elmorzsolva Polyák Pálné Szász Edit.