Szemorvosi látásvizsgálat

Magas vérnyomás, cukorbetegség, szürke- és zöldhályog - néhány betegség, ami kiszűrhető egy gyors és fájdalommentes szemvizsgálattal a kórházzal szemben található Edit Optika szaküzletében.

– A szem nem csak a lélek, hanem a test tükre is – vallja Dr. Kiss Edit Ildikó szemész főorvos, aki több évtizedes tapasztalattal a háta mögött vizsgálja a Könd utca 78. szám alatti Edit Optikában időpontot foglaló pácienseket.

– Egy általános szemvizsgálat a látásproblémák felmérésén túl sok olyan betegségre is rámutathat, ami az egyén számára addig nem volt ismert. És ez nem csak az idősebbekre igaz, hiszen a látásproblémák már egészen kicsi korban is jelentkezhetnek – ismerteti a főorvos, aki hozzáteszi, otthon is elvégezhetők egyszerű látásvizsgálatok.

– A kisgyerekeknél a szülő figyelje, hogy a gyermek követi-e a szemével a tárgyakat, az anyuka, apuka mozgását. A nagyobbaknál intő jel, ha az iskolában nem figyel, romlik a tanulmányi eredménye. Ennek oka lehet, hogy nem látja rendesen a táblát. 40 éves kor felett pedig elkezd romlani a látás, nehezebben megy az olvasás, összefolynak a betűk. Ilyen esetekben mindenképpen javasolt egy látásvizsgálat – fogalmaz.

Az Edit-Optikában Dr. Kiss Edit Ildikó szemész főorvos vizsgálja a pácienseket

A főorvos kiemeli, egy egyszerű és gyors látásvizsgálattal többféle betegség is kiszűrhető.

– Sokszor előfordult, hogy valaki szemüveget szeretett volna készíteni, de már az előzetes szemfenék vizsgálatnál kiderült, hogy valószínűleg magas a cukra, amit a további vizsgálatok igazoltak. De azonnal látható az is, ha valakinek magas a vérnyomása, és azt is elárulja a szemfenék, hogy most kezdődött a probléma, vagy már régóta fennáll. Ugyanez vonatkozik az egyik legalattomosabb szembetegségre, a zöldhályogra. Ha ez a gyanú felmerül, egy szemnyomás ellenőrzéssel lehet további vizsgálatokat végezni. A zöldhályog krónikus betegség, ami folyamatos gondozást, utánkövetést igényel, ám cseppekkel kezelhető és ha betartja az orvosi ajánlásokat, panaszmentes lehet a beteg. Emellett lassan népbetegségnek számít a szürkehályog, ami a cukorbetegség szövődménye is lehet. A látásvizsgálattal ezt is idejében ki lehet szűrni, és műtéttel gyógyítható – mondja Dr. Kiss Edit Ildikó.

A szemész főorvos hozzáteszi, a visszatérő fejfájás is utalhat látásproblémára.

– Ha a páciensnek nincs szemüvege vagy abban már nem a megfelelő lencse van, akkor folyamatosan erőlteti a szemét, ez pedig fejfájáshoz, fáradékonysághoz vezethet. Ezen egy jól beállított szemüveg vagy kontaktlencse segíthet. Itt is él az általános szabály: aki szemüveget vagy kontaktlencsét hord, évente egyszer javasolt egy gyors és fájdalommentes kontroll vizsgálat – zárja Dr. Kiss Edit Ildikó.

Orvosi vizsgálatok időpontja:

Dr. Kiss Edit Ildikó kedden és csütörtökön 15:30-18:00 óra között, előzetes bejelentkezés alapján végzi a vizsgálatokat.

A szemorvosi vizsgálat ára 10.000 Ft/fő

Amennyiben szaküzletünkben komplett szemüveget (keret+lencse) is vásárol, a vizsgálat árából 5.000 Ft-ot beszámítunk.

14 év alatti gyermeknél – komplett szemüvegkészítés vagy lencse csere esetén – a vizsgálati díj: 5.000 Ft/fő

Szemorvosi vizsgálat + VÉNY felírás: 15.000 Ft/fő